Appar i våra smartphones och surfplattor har verkligen förändrat våra beteenden. På mobiltelefoner förr i tiden var man tvungen att nöja sig med de få appar och spel som hade förinstallerats av tillverkaren. Med dagens smartphones, som mer är att likna vid små kompakta datorer snarare än telefoner, kan man enkelt ladda hem nya appar via en app-butik. Därmed är man inte begränsad på samma sätt som på den tiden då de bäst säljande mobiltelefonerna hette Nokia 3310 och liknande.
Det är dessutom betydligt enklare att ladda hem och installera en app i mobilen, jämfört med samma process på en dator. Ofta räcker det med ett knapptryck, efter att man har hittat den app man vill installera, så sköter sig resten automatiskt. Enkelheten, i kombination med den kraftfulla prestandan i dagens smartphones, har även öppnat upp en helt ny typ av spelmarknad. Folk som traditionellt inte kallar sig gamers kunde nu enkelt ladda hem mobilspel att roa sig med medan de pendlade till jobbet, väntade på bussen eller satt i väntrummet hos tandläkaren. Några exempel på populära mobilspel listas nedan.
Angry Birds
Ett av de första, riktigt stora mobilspelen är Angry Birds från den finska utvecklaren Rovio. Det släpptes i sin första version i december 2009. Spelmekaniken är fysikbaserad, vilket på den tiden var relativt nytt på mobila enheter. Med hjälp av en stor slangbella skjuter man iväg fåglar av olika typer mot byggnader som har uppförts av spelets fiender, grisarna. Det gäller att få byggnaderna att kollapsa samtidigt som man tillfogar grisarna så mycket skada så att alla dör.
Varje bana ser annorlunda ut och för att göra det ännu svårare har man bara ett begränsat antal skott/fåglar per bana, så det gäller att tänka strategiskt. Dessutom finns flera olika typer av fåglar med olika egenskaper. Vissa fungerar till exempel som klusterbomber och är särskilt bra på att krossa glas medan andra kan lägga ägg i flyktenm som exploderar när de landar.
Candy Crush
En annan stor mobilspels-hit är Candy Crush, från svenska King. Spelet bygger på den klassiska “matcha tre”-mekaniken och i detta fall är det olika typer av godisbitar man ska matcha ihop. Den här typen av spel har visat sig vara väldigt beroendeframkallande. Candy Crush är även ett bra exempel på ett av de första stora mobilspelen som började anamma den så kallade free to play-modellen. Istället för att, som förr, ta betalt en engångssumma för ett spel så erbjuder man spelet gratis men tar istället betalt inuti appen för olika saker. Det här har visat sig vara en betydligt mer lönsam modell och används idag av nästan alla stora mobilspelsutvecklare. Kritikerna menar dock att det förstör mycket av spelglädjen när spelen designas för att tjäna pengar, snarare än att bara vara roliga.
Wordfeud
Ett populärt mobilspel som kom 2010, men som spelas än idag, är Wordfeud. Det är i praktiken Alfapet som man kan spela över internet mot andra spelare. Här har utvecklarna inte valt free to play utan en reklambaserad gratisvariant och en premiumvariant, utan reklam, som man bara betalar en engångskostnad för.