Som företag är det idag en självklarhet att ha en webbsida där potentiella kunder kan hitta information om företaget och dess verksamhet, kontaktuppgifter med mera. Det har samtidigt blivit allt vanligare att företag släpper en egen mobilapp där man kan få tillgång till de tjänster som erbjuds. Här varierar det förstås mycket beroende på vilken typ av produkter eller tjänster som företaget erbjuder. För företag som Spotify och Netflix är det i princip en nödvändighet att ha en egen mobilapp, medan garnbutiken eller pizzerian på hörnet kanske inte har ett lika stort behov av en egen app.
Många väljer att anlita ett särskilt företag som är experter på digital produktutveckling, för att ta fram en egen app. Det kan vara klokt om man själv inte sitter på den kompetens som krävs för att utveckla appar. Idag har det dock blivit betydligt enklare att ta fram sina egna appar och det finns färdiga mallar där man i princip kan peka och klicka ihop sin app. En av nackdelarna med denna metod är dock att man inte får lika bra möjligheter att skräddarsy funktionalitet och utseende på appen.
Dra nytta av mobilens sensorer i appen
Man bör även ifrågasätta nyttan med en egen app för företaget. Ger appen något mervärde för kunden? Ett bra tips är att utnyttja de specifika sensorer som sitter i en modern smartphone. Bland annat finns kamera, som gör att man kan scanna QR-koder, använda sig av AR-funktionalitet (förstärkt verklighet) och liknande. GPS:en är en annan funktion som kan utnyttjas i appen för att lokalisera var användaren befinner sig för tillfället och till exempel visa var närmaste butik finns, eller vad det nu är för verksamhet som företaget bedriver.
När appen är det centrala
Sedan finns det förstås de företag där appen är själva huvudprodukten. Där hittar vi åter tjänster som Spotify och inte minst alla mobilspel. Vad gäller kommersiella appar var det förr vanligt att man tog betalt en gång för appen och sedan var det inget mer med det. Idag kallas dessa appar premiumappar och normen har istället blivit att erbjuda appen gratis men där utvecklarna istället har lagt in så kallade mikrotransaktioner inuti appen. Det innebär i praktiken att man får tillgång till en stor del av appen gratis men måste sedan betala om man vill låsa upp ny funktionalitet, eller nytt innehåll i spel.