Appar kan bli en dyr historia, speciellt om man behöver köpa samma app till flera enheter. Det finns dock en möjlighet som många missar. Förutom Google Play som är Googles butik för appar så finns det flera alternativa appbutiker att välja mellan. Frågan som uppstår för många är om det verkligen går att lita på att det inte kommer med oönskad skadlig kod, eller att apparna har dålig säkerhet. Först och främst får man slå fast att Google play faktiskt inte är så säker som Google vill ge sken av, det sker miljoner av nerladdningar av malwareinfekterade appar från play store. Så hur kan man skydda sig när Google fallerar på säkerheten själv?
Det finns gott om alternativa kommersiella plattformar att ladda ner appar ifrån, exempelvis Amazon, Slide ME med flera. Kunderna här är ofta från plattformar som saknar Google Play, läsplattan Kindle och många kinesiska telefoner är exempel på det. Dessa appbutiker har samma problem som Google tyvärr, malware sipprar in trots kontrollmekanismer. Här är det viktigt att tänka på varför det är möjligt att sprida malware i stora kommersiella butiker som man tycker borde ha stenkoll på säkerheten. Svaret är att apparna i dessa butiker bygger på stängd kod, copyright-skyddet hindrar granskning av koden vilket kvarlämnar scanning av apparna som enda skydd för att hitta skadlig kod. Denna begränsning är väldigt stor, trots avancerad maskininlärning och avancerade algoritmer är det inte särskilt svårt för en duktig kodare att lura dessa skydd.
Att ta ett företagslån från Qred är smidigt men det finns andra saker än dyra, osäkra appar att lägga pengarna på såklart. För att hitta en säker appbutik så krävs det att apparna är skrivna med öppen kod, FOSS (Free Open Source Software) som det ofta kallas. Med denna grundregel så vet man att apparna man laddar ner har koden öppet publicerat för vem som helst att ta del av, detta gör det i princip omöjligt att smyga in skadlig kod. Den enda alternativa appbutiken som lever upp till detta är F-droid. Via F-droid kan man ladda ner FOSS-appar som är ”Free” i bägge bemärkelserna. De är gratis att ladda ner men de är även ”fria” då koden är öppen. Här finns allt från enkla spel till avancerade alternativ för dyra Officepaket. Även om apparna är gratis så är det kutym att ge lite dricks till utvecklarna om man har mycket nytta av apparna. F-droid täcker mycket av appbehovet, vissa användare tar bort Google helt och hållet och förlitar sig enbart på F-droid, då det finns alternativ till det flesta motsvarigheterna på Google Play. F-droid fungerar även bra bredvid Google Play som komplement exempelvis om man vill ha fortsatt tillgång till bankappar och liknande med stäng kod.